Нюанси будівництва: скільки поверхів, гараж і яке перекриття

Один чи два поверхи

Визначити різницю у вартості одного або двоповерхового будинку без кошторису досить складно, особливо при порівнянні будинків з рівними площами та рівноцінними видами оздоблень. Одноповерховий будинок будувати легше. Але для достатньої кількості приміщень потрібна велика зона забудови, збільшується протяжність комунікацій, площа фундаменту та покрівлі.

У двоповерховому будинку потрібно зводити міжповерхові перекриття, ставити сходи.

Чи потрібний гараж

За вартістю будівництво 1 кв.м. житлової площі та 1 кв.м. гаража, з’єднаного з будинком, однаково. Додаткові витрати потрібні для обробки. Тому при обмеженому бюджеті раціонально замість гаража для машини встановити навіс.

Підвал – дороге задоволення

Роздумуючи про те, чи варто робити в будинку підвал, необхідно пам’ятати, що його облаштування призводить до збільшення загальної вартості будівлі приблизно на 30%. Причиною цього є:

– необхідність виконання великого обсягу дорогих земляних робіт;
– додаткові витрати на зведення стін підвалу, стелі (перекриття), підлоги, сходів та глибшого закладання фундаменту;
– витрати на виконання надійної гідроізоляції, а часто й дренажу, підвального приміщення.

Одно- або багатошарові стіни

Основне призначення стін – захист приміщень від дії довкілля. Конструкція стін зазвичай вказується в описі проекту будинку.

Одно- та двошарові стіни у звичайному будівництві обходяться дешевше за тришарові. Відбувається це тому, що при зведенні багатошарових стін потрібен додатковий фасадний шар з подальшим його оздобленням. Фасадний шар виготовляється з різноманітних матеріалів. Наприклад, можна скористатися цеглою різних марок – повнотілою або клінкерною.

Однак при використанні повнотілої цегли необхідно буде оштукатурити стіну, що веде до додаткових витрат на роботу. Якщо ж скористаємося клінкерною, дорожчою цеглою, збільшаться витрати на матеріали.

Яке перекриття

З багатьох існуючих перекриттів найбільш потрібні в будівельній сфері збірні перекриття з пустотілих залізобетонних плит. Вони популярні через свою високу технологічність. Вартість 1 кв.м. цього перекриття близько 15-20 доларів. Для монтажу залізобетонних панелей потрібне залучення важкої техніки. Це веде до витрат на її транспортування та орендну плату.

Без крана можна монтувати часторебристі збірно-монолітні перекриття, проте їхня популярність ще досить мала.

Окремі архітектори вважають за краще використовувати монолітні залізобетонні перекриття, виготовлення яких здійснюється безпосередньо на будівельному майданчику. Поширеність монолітних перекриттів обумовлена низькою вартістю вихідних матеріалів їх виготовлення, і навіть допустимістю виконання арматурних і бетонних робіт самостійно.

Також самому можна зробити недороге перекриття на основі дерев’яних балок та дощок.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *