Здуття ламінату від вологи

Причин розбухання ламінату від вологи кілька:

– підлога не оброблена водовідштовхувальним складом;
– підвищена вологість у приміщенні;
– потрапила рідина в замкові з’єднання;
– відсутня гідроізоляція між стяжкою та покриттям.

Підвищена вологість приміщення

У приміщеннях із високою вологістю (кухні, ванній кімнаті, душові) кладуть спеціальний водостійкий ламінат. Поверхню покриття також обробляють водовідштовхувальним складом. Усунути здуття на звичайному ламінаті, укладеному в приміщенні з підвищеною вологістю, можна лише шляхом повної заміни покриття на нове. Вибрати слід матеріал, відповідно до умов експлуатації підлоги.

Для нормалізації вологості (менше 79%) можна придбати домашню метеостанцію. Вони продаються у магазинах. Але краще життя собі не ускладнювати, а застосовувати покриття за умовами експлуатації.

Протікання рідини в замкові з’єднання

Це найчастіша причина здуття ламінату. Можливе повне затоплення підлоги при аваріях в мережах або з необережності сусідів, а також локальний потоп з різних причин.

Перше, що слід у таких випадках зробити, – негайно видалити всю воду з підлоги. При тотальному потопі можливе здуття всієї підлоги, при локальному затопленні зазвичай пошкоджуються 2-3 сусідні ламелі. Для профілактики такого здуття замкові з’єднання при укладанні обробляють водовідштовхувальними складами (віском, олією), шви закладають силіконовим герметиком або акриловими замазками.

Обробка водовідштовхувальним складом, наприклад герметиком Click Guard – не складна, але ефективна процедура для захисту ламінату від здуття. Якісна обробка захищає полотна від потрапляння води до замкових з’єднань протягом 24 годин. При експлуатації підлоги будь-яку рідину, що потрапила на підлогу, потрібно швидко витерти, а обробку водовідштовхувальним мастиком проводити регулярно.

Усунення

Якщо здуття від вологи все ж таки відбулося, потрібно спробувати просушити дошки природним чином або феном. Перед цим слід зняти плінтус. Якщо проміжків між стінами і покриттям немає, підрізати полотна на 5-10 мм по всьому периметру підлоги. Це можна зробити, не знімаючи їх за допомогою стамески.

Як просушити

Все дуже просто:

– звільнити підлогу від усіх предметів, що стоять на ній, особливо важких;
– відкрити вікна та кватирки. Якщо на вулиці холодно, відкривати не потрібно. Температура має бути 25°С або вищою;
– можна сушити феном з теплим повітрям, закріпивши його на чомусь на відстані 30-40 см від підлоги. Дути в одному напрямку феном не більше 1,5-2 години. Не потрібно використовувати для просушування потужні нагрівачі – теплові гармати, калорифери тощо;
– просушування проводять не менше 5 діб, іноді допомагаючи феном. Можливо після таких заходів здуття пройдуть. Якщо їх усунути у такий спосіб не вдасться, доведеться перестилати деформовані дошки;
– при цьому демонтують пошкоджену ділянку або всю підлогу, нумеруючи дошки. Усувають вологу з основи, ламелів і залишають їх розібраними для просушування на 3-5 діб;
– видаляють з покриття плісняву, грибки, пошкодження і обробляють замкові з’єднання маслом або воском;
– укладають дошки знову, дотримуючись порядку відповідно до нумерації. Якщо вони виправилися не всі, потрібно купити нові за точною назвою та маркуванням покриття. Зазвичай ламінат однієї марки продається трохи більше 5 років, потім йде його заміна на новий.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *