Вентильовані фасади: варіанти та види

Сьогодні ринок будівельних матеріалів настільки багатий, що коли виникає питання про оздоблення фасаду, можна просто розгубитися.

Одним із сучасних оздоблювальних матеріалів, що користується найбільшою популярністю, є вентильований фасад. Сама ідея монтажу вентильованих фасадів полягає в тому, що він утворює із зовнішнього боку будівлі свого роду кокон, який дозволяє повітря вільно циркулювати між стінами та оздобленням. Серед основних переваг такої обробки варто відзначити:

– створення сприятливого мікроклімату;
– висока тепло- та звукоізоляція;
– захист від корозії;
– покращення мікроклімату;
– можливість монтажу у будь-яких погодних умовах;
– захист від природних опадів у вигляді дощу, снігу, талої води тощо.
– низька вартість обслуговування;
– широка палітра кольорів.

Найчастіше такий спосіб оздоблення зустрічається в офісних будинках, лікарнях, школах, вокзалах та інших державних установах. Однак сьогодні він також широко застосовується у приватному будівництві.

Для вентильованого фасаду можна використовувати численний ряд різних матеріалів, які значно відрізняються один від одного формою, технічними параметрами і, звичайно ж, вартістю. Серед них можна виділити:

– керамограніт – матеріал штучного походження, отриманий внаслідок випалу;
– фіброцементні плити складаються з поєднання цементу з мінеральними наповнювачами та армуючими волокнами;
– агломератна плитка або штучний камінь – це цемент упереміш з кам’яною крихтою;
– лінеарні панелі – металевий сайдинг;
– скляні панелі, виготовлені з високоміцного скла;
– алюмінієві композитні панелі виготовляється шляхом зпресування двох алюмінієвих листів та розташованого між ними листа з мінерального або полімерного матеріалу;
– ламінат високого тиску – пресоване деревне волокно та папір.

Будівельники часто порівнюють такий спосіб обробки з листковим пирогом, так як за своєю структурою він складається з кількох шарів. Для початку до стіни кріпиться утеплювач, на який накладається гідроізоляційна мембрана, поверх якої встановлюється спеціальна навісна конструкція, на яку кріпиться облицювання. Між облицюванням і утеплювальним матеріалом обов’язково повинен бути невеликий повітряний зазор.

Необхідність такого прошарку полягає в тому, що в літній період не буде пропускатися спека всередину будівлі, а в холодну пору року зберігатиме зовнішню стінку сухою, зрушуючи точку роси, в момент якої утворюється конденсат. Навіть якщо в процесі встановлення вентильованого фасаду не використовується утеплювач, то за рахунок сухості стін усередині будівлі значно покращується мікроклімат.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *